Türkiye ve Çin İşbirliğini Geliştirmeye Hazır
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye ve Çin’in asırlık ortak tarihi ve yönelimi ile geleceğe yönelik iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.
Musa, Çin’in resmi yayını “People’s Daily” gazetesinin çevrimiçi İngilizce baskısında yayınlanan makalesinde, iki ülke arasında “stratejik işbirliği ortaklığı”nın kurulduğu 2010 yılından bu yana ekonomi, ticaret, kültür, eğitim gibi pek çok konunun ele alındığını belirtti. , turizm ve ulaşım gerçekleştirildi. Sektörde iş birliği konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.
İş birliğinin artmasının iki ülkenin refahının yanı sıra bölgesel ve küresel istikrar ve kalkınmaya da katkı sağlayacağını vurgulayan Musa, şöyle konuştu: “Uzun tarihi bağları, coğrafi avantajları ve ortak kalkınma ihtiyaçları ile Türkiye ve Çin, küresel düzeyde iş birliğini geliştirmeye hazırdır. gelecek.” İfadesini kullandı.
Musa, Türkiye’nin Çin’in Üretim ve Yol Girişimi’ni başından beri desteklediğini, Orta Koridor Projesi’nin Üretim ve Yol Girişimi ile doğal bir uyum içinde olduğuna dikkat çekti.
Türk ihraç mallarını taşıyan ilk yük treninin Aralık 2020’de Çin’e ulaştığını hatırlatan Musa, bunun yeni bir ticaret yolunun açıldığının habercisi olduğunun altını çizdi.
Musa, Adana’da kurulan Hunutlu Termik Santrali’nin diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin’in Türkiye’de tek seferde yaptığı en büyük doğrudan yatırım olduğuna dikkat çekerek, 2022 yılında faaliyete geçecek termik santralin bundan zarar görmeyeceğini söyledi. Bölgede son dönemde yaşanan deprem felaketine rağmen kayıplar devam ediyor. Görmeden elektrik vermeye devam ettiğini belirtti.
İki ülke arasında gelecekte iş birliğinin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacağına inandığını belirten Musa, Üretim ve Yol kapsamındaki yatırımları artırmayı, altyapı alanında iş birliğini ilerletmeyi, dijital dönüşümün faydalarını paylaşmayı hedeflediğini söyledi. Kazan-kazan esasına göre hareket ederek elektrikli araç üretimini, yeşil enerjiyi ve dijital teknolojileri ikili işbirliğine dahil edeceğiz. Bunu yapmak istediklerini belirtti.